Psihoterapie de familie

Categories: BLOG

Consiliere si psihoterapie de familie

Familia – este privita ca un „sistem”. Cand un element din sistem are probleme, in mod sigur mai devreme sau mai tarziu , tot sistemul va avea probleme. O relatie multumitoare intre membrii familiei este aceea in care fiecare membru isi aduce aportul la intretinerea relatiei. Daca un membru din familie are o problema personala , atunci in toata familia se va resimti acea problema constient sau inconstient. Daca relatia intre parinti ca sot-sotie este conflictuala, atunci cel mai probabil copilul va deveni „simptomul familiei” care incearca din rasputeri sa „salveze” relatia celor doi adulti. De aceea este importanta psihoterapia individuala si de cuplu, care deseori duce la rezolvarea „problemei” copilului. O familie fericita este aceea in care fiecare membru este fericit cu sine mai intii si apoi cu ceilaltil. Cand parintii se iubesc si se respecta creaza cel mai implinitor si echilibrat mediu pentru o dezvoltare armonioasa a copilului.

Privita dintr-o alta perspectiva, fiecare familie reprezinta o micro-societate in sine: cu mentalitate proprie, cu atitudini mentale si afective specifice, cu structura si dinamica de abordare a relatiilor si interactiunii cu ceilalti. Membrii fiecarei familii pastreaza si reproduc mai mult sau mai putin constient, istoria de viata transmisa de-a lungul timpului din generatie in generatie.

Influentele istoriei de familie, transmise generational, isi pun amprenta nu doar la nivel cognitiv ci mai ales la nivel afectiv.

Psihoterapia de familie are ca scop si intelegerea a ceea ce se intampla in prezent ca amprentare si repetitie a trecutului pentru ca astfel, prezentul sa devina si sa fie trait ca prezent, trecutul sa fie redat trecutului astfel incat fiecare membru in parte si intreaga familie actuala sa poata trai in prezent indreptata spre viitor.

Beneficiile consilierii si psihoterapiei de cuplu/familie

– Cresterea „de sine” ,care atrage dezvoltarea relatiei de cuplu/de familie
– Cresterea cooperarii
– Cresterea functionalitatii cuplului/familiei
– Scaderea confictualitatii/discutarea conflictelor
– Cresterea transparentei in exprimare
– Clarificarea comunicarii
– Cresterea interactiunilor intre membrii
– Cresterea flexibilitatii dar si a sigurantei membrilor in cadrul cuplului/familiei
Gasirea de solutii optime – alternative la probleme de orice natura (economica, religioasa, emotionala, sexuala, spirituala, sociala, statutara)
– Invatarea unui mod eficient de a manageriza conflictele
– Invatarea negocierii benefice pentru toti membrii

Psihoterapia de familie are ca obiective, printre altele:

– Intelegerea dinamicii relatiilor dintre membrii familiei.
– Intelegerea modalitatilor actuale de comunicare si dobandirea unor maniere noi de abordare a comunicarii intre membrii familie.
– Intelegerea dinamicii rolurilor pe care le are fiecare membru al familiei.
– Intelegerea tensiunilor si conflictelor la nivel afectiv care distorsioneaza si ingreuneaza, atat comunicarea verbala de transmitere a mesajelor, cat si comunicarea non-verbala (afectiva) de exprimare a emotiilor, sentimentelor si trairilor in cadrul familiei.
– Dobandirea capacitatii de comunicare deschisa la nivel afectiv in relatiile dintre generatiile familiei.
– Apropierea distantei afective si mentale dintre generatiile membrilor familiei.
– Activarea si dezvoltarea capacitatii empatice pentru fiecare membru.
– Activarea si dezvoltarea spontaneitatii si creativitatii, atat pentru regasirea unui spatiu comun de preocupari cat si pentru descoperirea unor noi spatii de interes comun intregii familii.

De psihoterapia de familie poate beneficia in general oricine isi doreste sa “repare” anumite relatii care nu mai functioneaza bine. Psihoterapia de familie poate fi eficienta in situatii ca:
• probleme in casnicie;
• divort; tensiuni legate de separarea fratilor in situatii de separare al parintilor
• tulburari alimentare (anorexie nervoasa, bulimie);
• abuz de substante;
• depresie sau tulburari bipolare;
• probleme cronice de sanatate (astm, cancer, etc.);
• pierderea unei persoane apropiate;
• traume legate de un eveniment
• stress profesional;
• imbunatatirea “abilitatilor” de a fi parinte;
• abuz emotional sau fizic;
• probleme financiare si emotionale ,dificultati de comunicare intre membrii familiei: parinti – copii; parinti – bunici; copii – bunici;
• izolari afective si trairea sentimentului de instrainare fata de si in propria familie
• excluderea afectiva a unuia sau mai multor membrii ai familiei .

Pentru programari contactati
psihoterapeut RADU VALERIU
la tel. 0766818438 ;0737055493 sau e-mail: rvali2002@yahoo.com

Lasă un răspuns