Indicii salvatoare

Categories: BLOG

Omul care-l iubeste pe Dumnezeu ,toata viata este intr-o lupta spirituala. O lupta impotriva impulsurilor sau indemnurilor naturii umane egoisteste sau firii pamantesti dar si impotriva atractiilor si ispitirilor de tot felul care vin de la cel rau. Duhul Sfant ne-a lasat prin gura Mantuitorului si pana apostolilor multe indemnuri la veghere pentru a nu cadea in ispite si pacate. Pacate care sunt precedate de ispitele cu care Ispititorul ne prinde deseori folosindu-se chiar de chimia noastra ,poftele noastre.

 
Dificultatea cu ispita este cel mai adesea travestirea sa .La aceasta se adauga si caracterului ei surprinzator. Nimeni nu ne spune :la Km X vei intanli o ispita ,la urmatoaul post de pe FB alta. Cand vei parca va veni o ispita si cand sa intri in bloc diseara vei intanli alta .Nicidecum asa .Viata bate filmul.Ispita ne surprinde .Hop tzop in fata! Mai mult luceste ,chiar straluceste poate chair inger de lumina. Este adevarat ca avem dreptarul “GPS-ul” Cuvantului divin in cap(atat cat de mult si proaspat l-am pus acolo ) si mai avem Sfanta Calauza ,Paracletul cu noi si in noi.Si cu toate astea de cate ori am muscat-o si ne-am incovoiat mai apoi sub povara constiintei si-a lacrimilor.

 
Cugetand la acestea am observant ca fata de ispita si pacatul in care Cel Rau ne atrage suntem invatati sa veghem,sa fim vigilenti ,atenti chiar alerti uneori daca este cazul. Haideti sa aplicam aceasta postuura la cazuri din cotidian. Un pescar arunca acul cu momeala in apa in care stie ca sunt pesti si …ce face? Penrtu ca vrea sa prinda peste este atent la pluta ,la fir ca sa le observe .Este vigilent . Cand are indiciiile cunoscute ca a prins pestele,trage! La fel si vanatorul (de animale,pasari,fantome,tornade ect),santinela ,s.a. .

 
A veghea ,a fi vigilent inseamna a recepta indiciile ca se apropie ce se asteapta sau ce s-ar putea sa apara. La fel stau lucrurile si cu ispita . In majoritatea lor ispitele au indicii premergatori. Altfel spus :stim ca suntem sau ca urmeaza sa fim ispititi sa pacatuim.Noi stim pentru ca indiciile ne-o spun clar.Spre exemplu. Un barbat deschide calculatorul sa vada ceva pe you tube. Acolo apar mai multe imagini .Unele vizibil senzuale. Vazandu-le pe acelea isi da seama ca daca le va deschide va fi ispitit sa pacatuiasca . Poate chiar staruind cu privirea acolo pacatuieste. Doar vazandu-le indiciul i-a vorbit ca urmeaza ispita si pacatul. Un fost alcolist primeste invitatia de a se intanli cu vechi prieteni de pahar la un eveniment organizat intr-un pub.Indiciul vorbeste ca urmeaza ispita .Un tanar este invitat de colega de serviciu ( pe care a adus-o cu masina sa in drumul comun spre casa la sfarsitul programului intr-o zi rece si ploioasa de toamana )sa ia un ceai aromat si fierbine pret de cateva minute in garsoniera ei unde locuieste singura.Indiciul ispitirii este constientizat imediat. Si exemplele pot continua.

 
Cred ca este important sa fim sinceri cu inima noastra inaintea lui Dumnezeu stabilind onest ce decidem . Ce cale alegem. Ispita nu este ceva implacabil,imposibil,atat de spontan si abrupt .Nu ,de n ori nu. Noi putem infrange orice ispita tocmai datorita acestor indicii care preced ispita. Si cand spun asta am baza totala biblica in 1Cor.10:13;”Nu v-a ajuns nici o ospita care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca si Dumnezeu care este credincios nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre..” El ne-a dat toate resursele,ne garanteaza victoria ,ne ia in carul Sau de biruinta cum zice ap.Pavel.” In El suntem mai mult decat biruitori “continua apostolul.

 
Psalmistul incepe celebrul sau psalm 32 spunand ca-I ferice de cel cu faradelegea iertata si cu pacatul acoperit ,de omul in duhul caruia nu este viclenie..” As zice hotarat sa foloseasca toate resursele oferite de Domnul pentru a trai in sfintenie. Asadar tine cont de indiciile premergatoare oricarei ispite si nu vei cadea in ea ca sa pacatuiesti.Si eu la fel .Si cred ca Domnul ne va ajuta pe toti care dorim sincer sa-I fim placuti lui (Ioan 8:29) si sa traim fiecare zi a acestui an si toata viata noastra in compania Mariei Sale, Pastorul nostru.

Lasă un răspuns