Mahanaim sau Iaboc ? (Geneza 32:1,2)

Categories: BLOG

Dupa despartirea fericita de hainul Laban,in drumul spre patria sa , Iacov este intanlit de ingerii lui Dumnezeu la Mahanaim. Campase cu toata agoniseala de suflete, corturi, vite si sclavi intr-un loc fara nume ramas memorabil prin intanlirea cerestilor osti .Poate-n amurg sau tarziu in noaptea instelata nu stim, Iacov impovarat de intanlirea temuta cu razbunatorul sau frate Esau, iese afara din cort si deodata vede minunea:ingerii lui Dumnezeu. Nu unul sau doi ci o adevarata tabara care iar nu stim, era fie alaturi de a sa fie o inconjura(ca odinioara oastea cereasca cu cai si care de foc muntii Dotanului vazuta de Elisei si slujitorul sau ,2Regi 6:17). Si isi zice probabil:”Aici nu suntem singuri ,cu noi sunt aliatii nostrii slujitorii Dumnezeului parintilor mei care a fost cu mine,m-a binecuvantat si mi-a poruncit intoarcerea acasa. Aici sunt doua tabere nu una ,aici este Mahanaim(Tabara Indoita) a mea si a ingerilor care ma insotesc.”
Cat de incurajatoare trebuie sa fi fost pentru inima lui Iacov coplesita de anxietate, aceasta viziune daruita se pare doar lui nu si la ceilalti pentru ca el avea cea mai mare nevoie de ea. Ca cea a psalmistului pentru el atunci si noi astazi ,cand a exprimat cred ,mai mult decat o metafora ,o viziune reala la propriu ,in Ps.91:7 :”O mie sa cada alaturi de tine si zece mii la dreapta ta dar de tine nu se va apropia”.
Ma intreb : Este valabil ceva din aceasta istorie pentru mine si tine crestinii de azi ?Cu siguranta promisiunile lui Dumnezeu ca cea amintita si altele asemenea lor in Hristos Dumnezeu sunt da si Amin si pentru noi astazi(2Cor.1:20)prin Duhul Sfant si credinta. Asadar in calatoria vietii mele umbland in voia lui Dumnezeu cand va trebui din nestiute pricini sa intanlesc vre-un Esau, ingerii lui Dumnezeu vor fi cu mine. Ps.34:7 “Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de el si-i scapa din primejdie”si “..daca Dumnezeu este pentru noi cine va fi impotriva noastra?”(Rom.8:31)
Ceea ce aflam pana la sfarsitul capitolului ca face Iacov dupa aceasta minunata experienta ,plecand de la Mahanaim, este un aranjament iscusit ,pur omenesc prin care cauta sa se salveze de sabia lui Esau care asa cum aflase venea impotriva lui cu patru sute de oameni inarmati .Actioneaza ca si cand in viata lui n-ar fi auzit vreodata de Dumnezeu si n-ar fi avut parte de ajutorul si promisiunile Sale. Ce se intamplase cu Mahanaim si impresia atat de puternic incurajatoare de acolo? De ce Iacov se comporta ca si cand ar fi fost singur? De ce aceste dibace miscari? L-a cuprins asa de tare groaza ca a uitat de atatea ocazii in care Dumnezeu il ajutase si il asigurase de insotirea Sa protectoare ,incepand cu Betelul si continuand cu mesajele primite cat a fost la Laban,apoi tot ce s-a intamplat cu plecarea de acolo? Am zice ca-i necredinta, neancredere. Se prea poate, nu stim.Sau daca am fi mai intelegatori si empatici cu el ,am crede ca si-a facut partea sa ca om stiind ca Dumnezeu avea sa si-o faca pe a Lui intr-un fel. As prefera acum sa las in suspans aceste intrebari pentru ca mai este lupta cu Ingerul de la paraul Iaboc(v.24-33). Niciodata Iacov mai aproape de Dumnezeu ca aici ,in toate experientele sale cu Domnul. O lupta aparent fara sens. Dar o lupta care ilustrea calatoria spirituala a lui si poate si-a noastra in indarjirea omului firesc de a rezista domniei lui Dumnezeu asupra vietii lui. Planuri ,ambitii neancrederi ,in pofida harului divin ca sa ne realizam fara El,sa reusim fara El,uneori chiar uitand de El din pricina groazei,stresului ,oboselii sau altele.
Poate am plecat pe drumul spre Casa (spre Casa Cereasca)si am avut candva parte de-un Mahanaim ingeresc care ne-a incurajat mult. Sa mergem cu incredere totala pe mana Celui ce ni l-a dat si ale carui promisiuni sunt si astazi valabile pentru toti cei ce le iau in Hristos ,caci El poate sa dea izbavire de amenintarea oricarui Esau. Altfel inevitabila lupta cu ingerul in noaptea Iabocului cu toata sudoarea ,suferinta si groaza ei ne va smeri prin durere ca sa primim acel nou nume de biruitor pe care-l puteam lua in dar si fara toate acestea inca de la Mahanaim . Si asta pentru ca Tatal vrea sa ne scuteasca de dureroase si amrnice ore sau ani de noaptea luptelor noastre .Ma rog ca Dumnezeu sa arate ficaruia Mahanaimul si Iabocul nostru si oprindu-ne sa facem inteleapta alegere.

Lasă un răspuns