MODELUL CU PATRU LATURI

Categories: BLOG

Povestile dureroase ale unor familii carora li s-au luat copii in Norvegia a a dus in atentie si dezbatere subiectul despre disciplinarea copiilor . Este bine si potrivit sa-ti disciplinezi copiii sau nu?Este aceasta datoria si dreptul parintilor sau un abuz pe care-l fac cei needucati care nu stiu si alte metode de educare decat aceste apucaturi barbare riscand sa intre sub incidenta legii acolo unde este cazul ? Tarile Europei de Nord au interzis prin lege pedeapsa corporala a copiilor din anii ’70-’80 iar pana in prezent li s-au alaturat alte 45 de tari printre care si Romania. De alta parte SUA si altele permit aceasta pedeapsa chiar si-n public dar in mod rezonabil(termenul fiind clar definit).
Ca si crestini care credem ca intreaga Biblie este cuvantul lui Dumnezeu ne gandim le indemnulrile din cartea Proverbelor(nu neaparat porunci) referitoare la pedeapsa sau disciplinarea copilului. Cap.13:24;22:15;23:13;29:15,macar pe ultimul sa-l redau:”Nuiaua si certarea dau intelepciune,dar copilul lasat de capul lui face rusine mamei sale”. Imi aminesc raspunsul dat de E. Contac unui reporter de la Romania Libera referitor le aceste cuvinte din Proverbe despre care a fost in trebat si in care spunea ca aici nuiaua este doar un simbol o metafora si textele aceste nu trebuiesc luate literal ci figurativ.Ele trimit la o pedeapsa de genul lasarii copilului singur pentru un timp in camera lui sau altele asemanatoare ,Proverbe fiind o carte poetica si singura din Biblie cu asemenea indemnuri . Poate ca si mine acel repoter s-a intrebat daca tot figurative sunt si celelalte indemnuri din aceasta carte referitor la distantarea tanarului credincios de prieteniile rele care strica aobiceiurile bune ,de ispita desfraului a pismei, lenei, sau a minciunii? Ca si crestini fundamentati pe Noul Testament citim in Efeseni 6 despre invatatura si mustrarea Domnului in care trebuie sa ne crestem copii dar nu si disciplinare. Totusi textul din Evrei 12 este cat se poate de suportiv pentru cele din Proverbe,de unde se vede ca Noul Testament nu este strain de subiectul acesta ci mai curand sustenant. Sigur putem argumenta pro si contra . Criticii disciplinarii spun si aduc argumenete ca ea dezvolta in copil pe termen lung :teama ,anxietate,agresivitate si creaza convingerea ca problemele se rezolva cu violenta nu cu argumentul .Sustinatorii ei insa spun ca un copil nedisciplinat la momentul potrivit si in perioada potrivita(bunicii spuneau ca trebuie aplicata atata timp cat copilul poate dormi de-a latul patului ) va ajunge razvratit,rebel,dezordonat,iresponsabil si fara respect fata de autoritate ,nepregatit pentru viata reala dura. In aparenta si unii si ceilalti au dreptate…
Ce-i de facut ce cale sa urmam ,ce model sa alegem? Vom raspunde simplu si ferm:calea noastra este Scripura si modelul nostru este Dumnezeu ,Parintele ceresc in relatie cu noi copii Sai. Acest model suntem chemati sa-l aplicam(cu limitarile de rigoare asupra carora nu ma voi opri acum) in relatia noastra cu copiii nostrii. Nu modelul cultural,social filozofic, vremelnic lumesc,caci cum bine spunea Eminescu“..ce un secol zice altii o dezic..”.Model care are patru laturi:1.Iubrea,2.Invatarea ,3.Mustrarea, 4.Disciplinarea. Model divin functional si probat cu rod binecuvantat de-a lungul veacurilor atunci cand a fost aplicat ca atare. Ca Dumnezeu ne iubeste cu iubirea Sa vesnica aratata-n Hristos,ca ne invata voia Sa prin Cuvantul si Duhul Sau ,ca ne mustra adica ne ajuta sa vedem greseala si sa ne ridicam sunt adevaruri minunate asupra carora n-as vrea sa zabovesc stiind ca multi le cunoastem. Si daca le cunoastem sa le aplicam asemenea in relatia cu copii nostrii.
Vreau sa detaliez cea de-a patra latura a cestui model parental divin : disciplinarea. Nu cu fiecare ajunge aici Dumnezeu.Nici nu este de dorit dar pentru ca refuzam alta cale de indreptare arareori sau adeseori dupa caz este folosita si asta. Psalmul 94;1Cor.11;Evrei 12;Apocalipsa 3,ect. sunt locuri in care ni se arata limpede ca Dumnezeu ne disciplineaza daca este cazul si asta ca ne iubeste si spre binele nostru vremelnic si etern. Parintele nostru ceresc ne vrea alaturi de El umbland in voia Sa ca raspuns la iubirea ce o revarsa asupra noastra. El ne invata care este voia Sa pentru ca sa ne fie bine si atunci cand nu ascultam si o dam in bara ne ajuta sa vedem unde am gresit si ne ridica de acolo. Daca tot nu intelegem se vede nevoit sa ne disciplineze. Stim ca disciplinarea inseamna durere si noi toti fugim de ea. In acelas timp este o binecuvantare , o alarma care anunta ceva grav. In trupul nostru daca n-ar fi durerea n-am sti sa ne protejam ,sa ocolim pericolele sa ne tratam de boli. Desi realizam ilegalitatea incalcarii regulilor de circulatie ,o ignoram cand se poate dar amenda politistului ne doare vizibil la portofel si data viitoare ne conformam ca sa nu mai avem probleme s.a. La fel si cu copiii.Daca nu asculta din iubire ,din convingere din realizarea esecului,vor asculta ca sa nu mai dea ochi cu nedorita durere. Asta-i dresaj vor spune unii! Mai bine i-ati invata recompensandu-i. Dar daca e sa privim problema asa ne dam seama ca si recompensa e tot dresaj. Dresajul creaza reflexe mecanice,automatisme,roboti. Disciplinarea copilului are scopul ca el sa inteleaga durerea ca un gardian in fata locului de acces interzis, nu ca o umbra stresanta care este pe urmele lui la orice miscare.

Redau cateva principii ale disciplinarii asa cum le prezinta B. Cruceru pe blogul sau intr-un articol despre acest subiect:
1. Daca stii o alta metoda decat pedeapsa fizica pentru a-ti invata copilul ceva anume foloseste-o . Disciplinarea trebuie sa fie ultima optiune ,nu este un mandat obligatoriu.
2. Nu te grabi s-o aplici la manie,decarcandu-ti nervii asupra copilului.Calmeaza-te linisteste-te si discutra cu el explica-I de ce trebuie sa-l pedepsesti. Altfel o faci degeaba ,el repeata gestul dar si acumuleaza resentimente.
3. Nu-l pedepsi in public.Nu doar ca-l umilesti dar risti sa pierzi mai mult decat ai castiga.
4. Fa-o proportional cu gresala dar si cu varsta.
5. Nu-i periclita sanatatea sau integritatea fizica ,vrei de fapt sa-i faci bine nu rau.
6. Nu uita, mana o ca ai sa mangai nu sa lovesti.Daca respinge sa fie nuielusa nu trupul tau,mana ta.
7. Cere-I iertare daca te-ai grabit cu pedeapsa si ai gresit sau exagerat.
8. In afara parintilor nimeni nu are dreptul de a disciplina copilul.
9. As adauga:nu te grabi s-o faci prea des pentru ca fie ii atasezi o umbra –teama ,fie devalorizezi gestul si isi pierde efectul asta in functie de copil.
As incheia cu versurile lui Vasile Militaru:
Pe copilsa-l tii in frau de vrei Om la toti sa placa/nu-l lasa orice sa’ngane,nu-l lasa orice sa faca/Nu-l lasa dupa placerea-I unde vrea el sa se duca/Din acelas lemn se scoate si icoana si maciuca

Lasă un răspuns